Owoce można zjadać w świeżej postaci prosto z krzaczka, przetwarzać, np. na soki, dżemy, kompoty czy galaretki lub mrozić.
Sam krzew, dobrze uformowany, stanie się ciekawą ozdobą ogrodu.
Agrest od wielu lat jest jednym z popularniejszych krzewów owocowych uprawianych w ogrodach i na działkach.
Warto pokusić się o odmianę Hinnonmaki Green, która zawiązuje bardzo smaczne, duże, słodko-kwaskowate owoce o niesamowitej ilości składników odżywczych i witamin.
Rodzaj i kolor kwiatów: Na pędach, wśród zielonych liści, pojawiają się niewielkie, białe, pięciopłatkowe kwiaty, z których zawiązują się przepyszne owoce.
Termin kwitnienia: Agrest kwitnie wiosną, w kwietniu i maju.
Ulistnienie: Pędy pokryte są zielonymi, powcinanymi, trójklapowanymi liśćmi z szorstkawym owłosieniem.
Owoce: Prezentowana odmiana wydaje bardzo smaczne, słodko-kwaśne, soczyste owoce z jasnozieloną skórką, poznaczoną ciemniejszymi prążkami. Dojrzewają one na krzewie pod koniec lipca. Stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i związków mineralnych. Co więcej, owoce agrestu są mało kaloryczne!
Wysokość rośliny: Agrest oferowanej odmiany dorasta średnio do 1,5 m wysokości.
Termin sadzenia: Ze względu na formę sadzonki (która znajduje się w pojemniku) możemy przesadzać ją do gruntu zarówno wiosną, jak i jesienią.
Stanowisko: Gatunek dobrze owocuje na słonecznym lub lekko cienistym stanowisku.
Nie jest bardzo wymagający, jednak najlepszy wzrost obserwuje się na glebach przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, żyznych i lekko kwaśnych lub o obojętnym odczynie.
Pielęgnacja: Dobrze rośnie na glebach żyznych, dostatecznie wilgotnych, o lekko kwaśnym odczynie (pH 6–6,5). Stanowisko powinno być słoneczne.
Rozstawa: Agrest możemy sadzić pojedynczo w małych ogrodach lub stosować większe nasadzenia, gdzie pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami pozostawiamy ok. 1 m odstępu.
Zastosowanie: Hinnonmaki Rot to niezwykle plenna odmiana, której plon można wykorzystać na różne sposoby.
© Szkółka Matysiak