Dawniej powszechnie uprawiany jako drzewo parkowe i alejowe. Obecnie doskonale nadaje się na bonsai. Drzewo zrzucające liście na zimę, o wysokości do około 30 metrów. Korona wielopostaciowa – u formy typowej zwykle wysoko sklepiona, ale przy tym wąska. Konary stosunkowo krótkie, mocne, odstające prawie poziomo. Gałęzie na nich raczej niejednolite; boczne niekiedy przygięte i wiszące. Liście są odwrotnie jajowate, u nasady klinowate, na brzegach pojedynczo lub podwójnie piłkowane. Skórzaste i błyszczące, a jesienią zostają długo zielone. Kwiaty zebrane w gęste pęczki, na króciutkich szypułkach. Pręcików 4-5 z rudymi pylnikami, znamiona białe. Owoce wiązu to oskrzydlone orzeszki osadzone na krótkich szypułkach
ZASTOSOWANIE:
Surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej jest kora wiązu polnego. Znajdują się w niej substancje, które mogą pozytywnie wpływać na pracę układu pokarmowego i moczowego oraz przyspieszać gojenie się ran. Są to m.in. garbniki, śluzy, żywice, kwas szczawiowy, sole mineralne wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i cynku oraz witaminy z grupy B.
© Szkółka Matysiak