Za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.
Jagoda kamczacka:
- wzmacnia naczynia krwionośne
- wzmacnia organizm
- eliminuje przeziębienie i grypę
- działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów
- odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków
- hamuje krwotoki
- obniża ciśnienie krwi
- łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności
- pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu
Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych. Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0 mg/100 g), pomarańczy (54,0 mg/100 g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C.5 Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Opis odmiany Jugana:
Kolor owoców: ciemnoniebieski
Pora owocowania: czerwiec-lipiec
Dorasta do: 1,7 metra
Mrozoodporność: bardzo duża
Owoce: średnia masa ok 1-2 g, ale wielkość zależy głównie od zasobności podłoża w wodę, w mniejszym stopniu zaś od nawożenia. Kształt dzbankowaty, owoce bardzo smaczne, słodkie i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste, owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki. Dojrzałe jagody nie opadają tak szybko, jak w przypadku innych odmian.
Krzew: wysokość 1,7 m, szer. 1 m, pokrój krzewu kulisty, mocno rozgałęziony, o silnej sile wzrostu. najlepszym zapylaczem dla tej odmiany jest: Vostorg.
Opis odmiany Vostorg:
Kolor owoców: niebieskofioletowy
Pora owocowania: czerwiec-lipiec
Dorasta do: 1,7 metra
Mrozoodporność: bardzo duża
Owoce: średnia masa ok 1-2 g, ale wielkość zależy głównie od zasobności podłoża w wodę, w mniejszym stopniu zaś od nawożenia. Kształt szeroko wrzecionowaty, owoce bardzo smaczne, słodkie i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste, owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki. Dojrzałe jagody nie opadają tak szybko, jak w przypadku innych odmian.
Krzew: wysokość 1,7 m, szer. 1 m, pokrój krzewu kulisty, mocno rozgałęziony, o silnej sile wzrostu. najlepszym zapylaczem dla tej odmiany jest: Jugana.
Krzewy jagody kamczackiej najlepiej sadzić jesienią lub wiosną. Przed posadzeniem ziemię warto dobrze nawieźć kompostem lub obornikiem (5–10 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą gleby. Krzewy sadzi się w odległości 1–1,5 m od siebie. Cięcie krzewów przeprowadza się dopiero od 4 lub 5 roku po posadzeniu – jest to cięcie prześwietlające, przy którym należy usunąć pędy najstarsze i połamane oraz nadmiar pędów drobnych. Krzewy jagody kamczackiej należy podlewać wiosną, gdy opady są niewielkie, a także podczas wzrostu zawiązków owoców oraz ich dojrzewaniu. Po posadzeniu, od momentu przyjęcia się roślin do końca czerwca można zasilić krzewy wieloskładnikowym nawozem mineralnym dla borówki wysokiej. Jagoda kamczacka nie wymaga stosowania środków ochrony, ponieważ nie jest atakowana przez choroby roślin i szkodniki.
UWAGA!! Aby jagoda kamczacka dobrze owocowała potrzebne są min. 1 szt sadzonki odmiany Jugana i 1szt zapylacza odmiany Vostorg
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak