Żurawina, należy do ścisłej czołówki roślin, wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy, żurawina uznawana jest za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych owoców dla ludzkiego organizmu.
Już niewielka ilość suszonych jagód żurawiny , dostarczy naszemu organizmowi znacznej ilości błonnika, witaminy C i E oraz witaminy B1 i B12, a także licznych składników mineralnych (w tym wapnia, fosforu, miedzi, magnezu, żelaza czy jodu). Żurawina, to również źródło flawonoidów, naturalnych przeciwutleniaczy.
Zastosowanie;
Suszona żurawina stosowana jest bardzo często jako dodatek do ciast i deserów. Stanowi również skład wielu produktów, między innymi takich, jak płatki śniadaniowe. Jej właściwości sprawiają, że jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Żurawinę można także spożywać w jej pierwotnej postaci, jako przekąskę pomiędzy pełnymi posiłkami.
Skład:
- żurawina suszona (54%)
- cukier trzcinowy (45%)
- regulator kwasowości -kwas cytrynowy
- olej słonecznikowy (<1%)
- sok z czarnego bzu
Kraj pochodzenia: Kanada