Przepis na lemoniadę

przepis-na-lemoniade_5.jpg

Przygotowaliśmy dla was przepisy na lemoniadę, które w naszej opinii są najlepsze i najsmaczniejsze. W naszych propozycjach lemoniad nie znajdziecie cytryny - jedyną rolę jaką pełni to dekoracja w szklance. Bazą dobrej lemoniady jest sok tłoczony z pigwowca japońskiego, który jest kwaskowy i zawiera dużą ilość witaminy C.

 


Prowadzimy ekologiczną uprawę pigwowca japońskiego oraz derenia jadalnego, których owoce możecie kupić w naszym sklepie internetowym. Posiadamy także naturalnie tłoczony sok z derenia oraz sok z pigwowca japońskiego, który jest świetną bazą do lamoniady, dodatkiem do potraw oraz drinków.
Zaczniemy od hitu, który jest uwielbiany przez dzieci, a także przez dorosłych. W upalne dni lemoniada podana z kostkami lodu lub prosto z lodówki nie ma sobie równych. Poniżej zamieszamy ogólny przepis i zasady przygotowania smacznej lemoniady oraz kilka propozycji smakowych.

Przepis:
Owoce cytrusowe pokrój na cienkie plastry (około 5mm grubości) - zbyt grube nie oddadzą soku i smaku.
Borówkę i owoce jagodowe przekrój na pół (alternatywnie można je zgnieść w słoju ale będą gorzej prezentowały się w szklance).
Podgrzej 100 ml wody (w czajniku lub mikrofalówce) do temperatury 50-60 C, wlej do szklanki i wsyp cukier i wymieszaj. W ciepłej wodzie cukier szybciej się rozpuści. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przelej do słoja, wlej litr wody mineralnej lub gazowanej, sok z pigwowca japońskiego i dodaj owoce. 
Liście mięty możesz dodać do słoja lub po 2-3 listki do każdej ze szklanek z lemoniadą. Mięta nadaje delikatnie 'ostrego' smaku dlatego dostosuj jej ilość do upodobań domowników.
Gotową lemoniadę możesz schłodzić w lodówce lub dodać kilka kostek lodu.

Lemoniada z soku z pigwowca japońskiego, pomarańczy i borówek

Przepis na lemoniadę

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej lub gazowanej
  • 100 ml soku z pigwowca japońskiego
  • pół pomarańczy
  • dwie garście borówki amerykańskiej
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka liści świeżej mięty

 

Lemoniada z soku z pigwowca japońskiego i borówek

Przepis na lemoniadę z borówkami

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej lub gazowanej
  • 100 ml soku z pigwowca japońskiego
  • pół szklanki borówki amerykańskiej
  • 2-3 łyżeczki cukru

Lemoniadę z borówkami dobrze jest przygotować godzinę przed podaniem aby z borówek wypłynął sok.

 

© Szkółka Matysiak

Oprogramowanie KQS.store : Realizacja: dotSell reklama sklepów internetowych