- Przepis na lemoniadę z soku z pigwowca, pomarańczy i borówek
- Przepis na lemoniadę z soku z pigwowca i borówek amerykańskich
Prowadzimy ekologiczną uprawę pigwowca japońskiego oraz derenia jadalnego, których owoce możecie kupić w naszym sklepie internetowym. Posiadamy także naturalnie tłoczony sok z derenia oraz sok z pigwowca japońskiego, który jest świetną bazą do lamoniady, dodatkiem do potraw oraz drinków.
Zaczniemy od hitu, który jest uwielbiany przez dzieci, a także przez dorosłych. W upalne dni lemoniada podana z kostkami lodu lub prosto z lodówki nie ma sobie równych. Poniżej zamieszamy ogólny przepis i zasady przygotowania smacznej lemoniady oraz kilka propozycji smakowych.
Przepis:
Owoce cytrusowe pokrój na cienkie plastry (około 5mm grubości) - zbyt grube nie oddadzą soku i smaku.
Borówkę i owoce jagodowe przekrój na pół (alternatywnie można je zgnieść w słoju ale będą gorzej prezentowały się w szklance).
Podgrzej 100 ml wody (w czajniku lub mikrofalówce) do temperatury 50-60 C, wlej do szklanki i wsyp cukier i wymieszaj. W ciepłej wodzie cukier szybciej się rozpuści. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przelej do słoja, wlej litr wody mineralnej lub gazowanej, sok z pigwowca japońskiego i dodaj owoce.
Liście mięty możesz dodać do słoja lub po 2-3 listki do każdej ze szklanek z lemoniadą. Mięta nadaje delikatnie 'ostrego' smaku dlatego dostosuj jej ilość do upodobań domowników.
Gotową lemoniadę możesz schłodzić w lodówce lub dodać kilka kostek lodu.
Lemoniada z soku z pigwowca japońskiego, pomarańczy i borówek
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej lub gazowanej
- 100 ml soku z pigwowca japońskiego
- pół pomarańczy
- dwie garście borówki amerykańskiej
- 3 łyżeczki cukru
- kilka liści świeżej mięty
Lemoniada z soku z pigwowca japońskiego i borówek
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej lub gazowanej
- 100 ml soku z pigwowca japońskiego
- pół szklanki borówki amerykańskiej
- 2-3 łyżeczki cukru
Lemoniadę z borówkami dobrze jest przygotować godzinę przed podaniem aby z borówek wypłynął sok.