Sok w szklanych butelkach
- małe pojemności, które można szybko zużyć
- ekologiczne - poddawane są recyklingowi
- łatwe do przechowania w lodówce
- wygodna zakrętka
Pigwowiec - ZŁOTY OWOC RAJU - POLSKA CYTRYNA - łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twardy i kwaśny. Za to do przetworów i soków nadaje się idealnie. Pigwowiec zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Owoce pigwowca z naszej plantacji (posiadamy certyfikat EKO) sprzedajemy już od kilku lat, rosną z dala od dróg i miast w zacisznym rejonie Lubelszczyzny, nieopodal urokliwego Kazimierza Dolnego i Nałęczowa - mamy stałych klientów i TY MOŻESZ DO NICH DOŁĄCZYĆ! Nie stosujemy na niej nawozów sztucznych ani oprysków chemicznych. Plantacja jest wyściółkowana co ogranicza wzrost chwastów i nie stwarza potrzeby stosowania środków chemicznych. Krzewy są nawadniane - dzięki czemu owoce są soczyste i pełne witamin. Warto pamiętać, że owoce pigwowca nie przyjmują metali ciężkich - są od nich zupełnie wolne! Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżego owocu pigwowca. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany (nie traci żadnych witamin), tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
Jeden litr soku tłoczony jest z 2kg świeżych owoców.
Owoce pigwowca możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych przetworów jest sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Owoce pigwowca mają w sobie bardzo dużą zawartość witaminy C – podobnie jak sok wyciśnięty z ich owoców. Wystarczy jedna porcja 100ml soku dziennie a dostarczymy naszemu organizmowi ogromną ilość naturalnej witaminy C, która uodparnia i wzmacnia nasz organizm. Oprócz tego zawierają sole mineralne, takie jak miedź, żelazo i potas, a także witaminy z grupy B i bardzo dużą ilość pektyn. Pigwowiec dostarczy nam również cennych kwasów owocowych. Profity możemy czerpać też z olejków lotnych, dzięki którym owoce pigwowca charakteryzują się tak intensywnym zapachem. Nalewki i soki z pigwowca wspomogą nas przy przeziębieniu i grypie. Prekursorzy medycyny naturalnej od zawsze wykorzystywali owoce pigwowca do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, między innymi taniny, regulują pracę żołądka i jelit, działają przeciwwymiotnie, łagodzą zgagę, wzmacniają wątrobę i polepszają apetyt. Owoce pigwowca oraz sok, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, doskonale działają na skórę, głównie chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Pijąc sok przeciwdziałamy również zachorowaniu na raka, nie tylko skóry.
© Szkółka Matysiak