Całkowicie mrozoodporna, świetnie znosi zarówno susze jak i zanieczyszczenia powietrza. Ma bardzo duży przyrost roczny nawet 80cm. Aby się krzewiła trzeba ją przycinać zostawiając roczny przyrost na około 40cm. Niskie drzewo do 10 metrów wysokości. Ma nieregularną, sklepioną, luźną koronę na prostym i smukłym pniu. Młode gałązki lśniące. Liście delikatnie piłkowane, ciemnoczerwone, purpurowe, brązowawe. Odwrotnie jajowate lub eliptyczne, dość cienkie. Kwiaty białe, u niektórych odmian różowe, o średnicy do 2,5 cm. Zazwyczaj osadzone pojedynczo na długich szypułkach. Rozwijają się równocześnie z listnieniem lub na krótko przedtem. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Owoc żółty do czerwonego, na długim ogonku, twardy – przypomina dużą czereśnię. Ałycza dobrze znosi suszę, najlepiej rośnie na glebach lekkich, piaszczystych. Odmiany ozdobne powinny mieć stanowisko słoneczne, a trawnik wokół rośliny koszony. Przez lato można rośliny nawozić. Odmiany ozdobne rozmnaża się przez szczepienie lub okulizację na siewkach gatunku. Typowa dziko rosnąca forma jest uprawiana i stosowana jako podkładka dla innych śliw. Jest uprawiana jako roślina ozdobna. Najczęściej uprawia się kultywary o czerwonych liściach. Nadaje się też na żywopłoty, zarówno formowane, jak i nieformowane. Żywopłot można dowolnie ciąć - kształtować i tworzyć dowolne formy.
Z owoców sporządza się napoje bezalkoholowe, wina, nalewki, kompoty, marmolady, galaretki. Dzięki wysokiej zawartości pektyn sok z ałyczy odznacza się dużą zdolnością galaretującą i daje przeźroczystą, żółtawą galaretę.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak