Orzech włoski dożywa nawet czterystu lat, a niektóre źródła podają, że nawet pół milenium. Jego owocowanie zależy od czynników klimatycznych, glebowych oraz genetycznych. Pod względem botanicznym jest to roślina o kwiatach rozdzielnopłciowych, co oznacza, że kwiaty żeńskie rozwijają się w innym czasie niż kwiaty męskie. W warunkach naturalnych dorasta do 30-35 metrów wysokości. Kwiaty męskie to długie, ciemne, zwisające kwiatostany, tworzące zakończenia zeszłorocznych pędów. Z kolei kwiaty żeńskie zebrane są pojedynczo albo po dwa, trzy w tzw. kłębiki, rozmieszczone w kątach liści, na jednorocznych krótkopędach. Owocem orzecha włoskiego jest kulisty pestkowiec, ubrany w mięsistą, zieloną, biało nakrapianą łupinę, zwaną naowocnią. W jej wnętrzu znajduje się pestka o bardzo twardej skorupie, z falisto powyginanymi liścieniami, otoczonymi cienką okrywą nasienną. Pestka jest nierówna, brunatnawa, pękająca na dwie połowy w momencie kiełkowania, gdy powstają z niej sadzonki orzecha włoskiego. Zielona łupina po dojrzeniu brązowieje. Dobrze ukorzenione, zdrowe sadzonki dają gwarancję przyjęcia i szybkiego wzrostu. Jako wieloletni producenci roślin, przykładamy dużą wagę do jakości bryły korzeniowej oferowanych przez nas sadzonek.
Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca. Naukowcy wciąż to jeszcze badają, ale wiadomo już, że kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe – wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. A oba znajdują się w orzechach włoskich. Duża ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych sprawia, że napar z liści orzecha jest doskonałym środkiem skutecznie zwalczającym nadmierną potliwość, zwłaszcza stóp. Można w nim jednak nie tylko moczyć stopy, ale także dodawać go do kąpieli – wtedy napar podziała kojąco na skórę i złagodzi różnego rodzaju podrażnienia. Zawartość cynku oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym sprawia, że wyciągi z orzecha włoskiego znaleźć można w wielu kremach i maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. Ale nie tylko w nich, bo w kosmetykach przeznaczonych do cery dojrzałej wykorzystywane są pochodzące z orzechów witaminy A i E oraz koenzym Q10, które zwalczają wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach skóry, dodają jej energii i pobudzają procesy odnowy. W balsamach brązujących zaś powszechnie stosowany jest juglon – naturalny barwnik, który daje efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. To zasługa obecnych w liściach orzecha włoskiego: działających ściągająco garbników, przeciwzapalnych flawonoidów oraz związków hamujących drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń. Dlatego wszystkie te substancje wykorzystywane są w preparatach przeznaczonych do leczenia hemoroidów czy żylaków nóg. Skuteczny jest też przygotowany z liści napar – można go stosować do nasiadówek, okładów, przemywania.
Owoce są bardzo ładne i łatwo dają się wyłuskać. POLECAMY!
SADZONKI MOGĄ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA JAKOŚĆ ROŚLIN!
Do transportu ścinamy najdłuższe gałązki - dzięki temu po wysadzeniu nie trzeba przycinać krzewu!
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak