Dla pigwowca japońskiego warto znaleźć miejsce w każdym ogrodzie i na każdej działce, odznacza się on bowiem nie tylko dużym urokiem i pięknem kwiatów, ale daje także owoce nadające się na przetwory i nalewki. Kwiaty nadają się też do bukietów jak i wazonów gdzie dają posmak japońskiego stylu (stąd japoński w nazwie). Pigwowiec nie ma praktycznie żadnych wymagań glebowych rośnie wszędzie gdzie go posadzimy - dbajmy tylko o to aby nie był zachwaszczony i w czasie suszy na czas podlewany - jeśli posadzimy go na słonecznym stanowisku - odwdzięczy się nam pięknymi złocistymi owocami już we wrześniu! Po wysadzeniu sadzonek zalecamy ich przycięcie - dzięki temu zabiegowi łatwiej się przyjmują i na drugi rok uzyskamy ładny rozłożysty krzew, który zakwitnie i będzie miał pierwsze owoce! Mają bardzo dobrze ukształtowany system korzeniowy - dzięki czemu szybko i łatwo się przyjmują po wysadzeniu na stałe miejsce.
Warto wiedzieć, że: pigwowiec posiada siedem razy więcej witaminy C, niż cytryna!!! Nie przyjmuje metali ciężkich. Ma dużo pektyn, witaminy (C, B1, B2), a także kwasy organiczne, barwniki i sole mineralne. Owoce zawierają do 15% cukrów, garbników, a także olejek eteryczny, mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak