Za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.
Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Wykorzystywane są także w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych. Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0 mg/100 g), pomarańczy (54,0 mg/100 g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C.5 Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Opis odmiany WOJTEK:
Kolor owoców: fioletowy
Pora kwitnienia / owocowania: czerwiec/maj
Dorasta do: 1,7m
Mrozoodporność: bardzo duża
Owocowanie: jagody dojrzewają w pierwszej połowie czerwca, owocuje obficie do 5 kg w uprawie amatorskiej, na plantacji do 3 kg z krzewu, średnia tendencja do osypywania się, możliwość zbioru mechanicznego, zbiór jednorazowy.
Owoce: średnia masa ok 1g, kształt podłużny, owoce bardzo smaczne, słodko-kwaśne i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste, dobra przydatność do transportu, owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki.
Krzew: wysokość 1,7m, szer. 1,5m, pokrój krzewu kulisty, mocno rozgałęziony, o silnej sile wzrostu. najlepszym zapylaczem dla tej odmiany jest: Zojka.
UWAGA!! Aby jagoda kamczacka dobrze owocowała potrzebne są: min. 2szt sadzonki odmiany Wojtek i 1szt zapylacza odmiany Zojka
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak