SUPER PAKIET: 2 sadzonki w doniczce - 1 szt Jolanta + 1 szt Atut
UWAGA!! Aby jagoda kamczacka dobrze owocowała potrzebne są minimum 1 szt sadzonki odmiany Jolanta i 1szt zapylacza odmiany Atut
Za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.
Jagoda kamczacka:
- wzmacnia naczynia krwionośne
- wzmacnia organizm
- eliminuje przeziębienie i grypę
- działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów
- odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków
- hamuje krwotoki
- obniża ciśnienie krwi
- łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności
- pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu
Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych. Jagody kamczackie są także źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6mg kwasu askorbinowego na 100g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0mg/100g), pomarańczy (54,0mg/100g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C.5 Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Kolor owoców: fioletowy
Pora kwitnienia / owocowania: maj / czerwiec
Dorasta do: 1,7m
Mrozoodporność: bardzo duża
Owocowanie: Jagody osiągają długość do 2,5cm i średnicę ok. 8 mm. Dojrzewają w ostatnich dniach maja.
Dojrzałe jagody nie opadają tak szybko, jak w przypadku innych odmian
Owoce: średnia masa ok 1-2g, ale wielkość zależy głównie od zasobności podłoża w wodę, w mniejszym stopniu zaś od nawożenia.
Kształt podłużny, owoce bardzo smaczne, słodkie i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste, owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki
Krzew: wysokość 1,7m, szer. 1,5m, pokrój krzewu kulisty, mocno rozgałęziony, o silnej sile wzrostu.
Opis POLSKIEJ odmiany JOLANTA (Lonicera kamtchatica):
Kolor owoców: fioletowy
Pora kwitnienia / owocowania: maj / czerwiec
Dorasta do: 1,8m
Mrozoodporność: całkowicie odporna na mróz
Owocowanie: wczesna, kwitnie na początku kwietnia owocuje na początku czerwca, plenna.
Owoce: bardzo smaczne, niezwykle aromatyczne, słodko-kwaśne, z delikatną nutą goryczki, w smaku przypominają leśną jagodę
Krzew: wysokość 180cm, szer. 130cm, pokrój krzewu kulisty, średnio zagęszczony, o niskiej sile wzrostu.
UWAGA!!! W celu uzyskania plonowania należy posadzić drugą odmianę jako zapylacz. Zalecana druga odmiana: Atut
UPRAWA JAGODY KAMCZACKIEJ:
Krzewy jagody kamczackiej najlepiej sadzić jesienią lub wiosną. Przed posadzeniem ziemię warto dobrze nawieźć kompostem lub obornikiem (5–10kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą gleby. Krzewy sadzi się w odległości 1–1,5m od siebie. Cięcie krzewów przeprowadza się dopiero od 4 lub 5 roku po posadzeniu – jest to cięcie prześwietlające, przy którym należy usunąć pędy najstarsze i połamane oraz nadmiar pędów drobnych. Krzewy jagody kamczackiej należy podlewać wiosną, gdy opady są niewielkie, a także podczas wzrostu zawiązków owoców oraz ich dojrzewaniu. Po posadzeniu, od momentu przyjęcia się roślin do końca czerwca można zasilić krzewy wieloskładnikowym nawozem mineralnym dla borówki wysokiej. Jagoda kamczacka nie wymaga stosowania środków ochrony, ponieważ nie jest atakowana przez choroby roślin i szkodniki.
Na czas transportu przycinamy roślinę - także po rozpakowaniu jest gotowa do sadzenia!
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak