Orzechy laskowe to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów! Posiadają sporą zawartość witaminy E (witaminy młodości), witamin z grupy B (np. B6, która wpływa na produkcję serotoniny, dlatego przy zmęczeniu lub przygnębieniu warto po nie sięgnąć!), potasu, wapnia i fosforu. Spożywając orzechy laskowe dostarczamy również naszemu organizmowi kwas foliowy, miedź oraz selen, w dużych ilościach zawierają one także białka, zdrowe tłuszcze i błonnik. Dzięki temu spożywanie orzechów laskowych zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom, jak i również reguluje ciśnienie krwi. Ponadto duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom złego cholesterolu, który zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Białko zawarte w orzechach jest doskonałym źródłem białka roślinnego, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek, pracy jelit i zapobieganiu zaparciom. Regularne spożywanie orzechów laskowych jest pomocne przy chorobach sercowo-naczyniowych, a dodatkowo orzechy mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są idealne dla diabetyków! Orzechy laskowe zwykle kojarzą się z kremem z dodatkiem kakao do smarowania pieczywa, lecz mają sporo innych zastosowań w kuchni, dzięki słodkawemu smakowi świetnie nadają się do potraw słono-pikantnych jak również mogą służyć za obowiązkowy składnik wielu ciast, kremów i nadzień.
© Szkółka Matysiak