SIEMIĘ LNIANE ZŁOCISTE
Len to płaskie nasiona o wielości 2-3mm. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Len ma dużą zawartość błonnika pokarmowego i białka. Siemię lniane można wykorzystać jako dodatek do musli, jogurtu, sosów, sałatek, zup, wypieków (np. chleba czy owsianych ciasteczek), a nawet do kanapki. Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę.
- Błonnik pokarmowy: Len złoty jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, co jest korzystne dla układu trawiennego. Błonnik pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości.
- Kwasy tłuszczowe omega-3: Podobnie jak inny len, len złoty zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Te kwasy tłuszczowe mogą pomagać obniżać poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
- Białko roślinne: Len złoty dostarcza białka roślinnego, co jest ważne dla osób na dietach wegetariańskich i wegańskich, a także dla ogólnego zapotrzebowania na białko.
- Witaminy i minerały: Len złoty zawiera wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, magnez, selen, fosfor, potas, sód, witamina B1 (tiamina), witamina PP (niacyna), witamina K, kwas foliowy i inne.
- Zdrowe kości: Dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i witaminy K, len złoty może wspomagać zdrowe kości i zęby.
- Wsparcie układu nerwowego: Składniki odżywcze takie jak magnez, potas i witamina B1 mogą wpływać korzystnie na funkcje nerwowe, pomagając w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego.
- Odporność: Selen i inne składniki odżywcze lena złotego mogą pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego i ochronie przed wolnymi rodnikami.
- Kontrola ciśnienia krwi: Potas i sód, zawarte w lenie złotym, mogą wpływać na kontrolę ciśnienia krwi.
- Składniki przeciwzapalne: Witamina K i inne składniki mogą wykazywać działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
Skład:
Wartość energetyczna: 2096 kJ/499kcal
Tłuszcz: 31 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,36g
Węglowodany: 17g; w tym cukry 0,3g
Błonnik: 28g
Białko: 28,9g
Sól: 0,2g