Jak smakują nasiona chia?
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Sposób użycia : Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do muli , jogutru , sałatek oraz wypieków .
Zalecana dzienna porcja : Zaleca się spożywać regularnie pamiętając , aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (ok. 3 łyżeczki ).
© Szkółka Matysiak