Pistacje kalifornijskie prażone solone to odmiana pochodząca z regionu, który słynie z produkcji wysokiej jakości orzechów pistacjowych. Wyróżniają się na tle innych popularnych pistacji – kolorem, wielkością oraz niepowtarzalnym smakiem. Wśród innych odmian tych orzechów, największe rozmiary mają pistacje kalifornijskie. Pistacje nazywane również orzechami miłości lub zielonymi migdałami – uznawane są za jedne z najcenniejszych orzechów. Jest to jeden z orzechów o najniższej kaloryczności, najniższej zawartości tłuszczu i najwyższej zawartości błonnika. Stanowią bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy A, C i E, przeciwutleniaczy.
karotenoidów, biotyny, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, fitosteroli, kwasu pantotenowego, żelaza, potasu,
miedzi, manganu, magnezu, fosforu, wapnia i cynku. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, cukru i
ciśnienia, regulują proces przemiany materii, zwiększają odporność, korzystnie wpływają na pracę układu
nerwowego, jak również chronią przed rozwojem kurzej ślepoty.
STOSOWANIE PISTACJI PRAŻONYCH SOLONYCH:
Pistacje kalifornijskie stanowią doskonały dodatek do deserów, sosów, zup, sałatek, past, pasztetów,
ryb, zapiekanek, a także pesto. Idealnie nadają się na domowe masło pistacjowe. Delikatne podprażenie i
dodatek soli wydobywa pełen aromat pistacji i sprawia, że najlepiej smakują jako samodzielna, chrupiąca
przekąska – zamiast niezdrowych chipsów lub paluszków. Pistacje mogą być idealną przekąską regeneracyjną przed lub po treningu. Można je spożywać na wiele sposobów.Pomaga kontrolować nasz apetyt poprzez kontrolowanie hormonów stymulujących głód – poprawiając w ten sposób długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi. Są więc idealną przekąską na przerwę.
© Szkółka Matysiak