Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!
Płatki żytnie są przede wszystkim popularnym produktem śniadaniowym. Można chrupać je na sucho – samodzielnie lub wymieszane z jogurtem. Można dodawać je również do mleka, czy przyrządzić na nich owsiankę. Sprawdzają się jako smaczny dodatek do sałatek, kremowych zup, a nawet gulaszów - można nimi zagęścić sos. Stanowią uniwersalny i bezpieczny dodatek, który sprawdzi się w większości kulinarnych kompozycji.
Skład; ziarno kukurydzy 100%
Kraj pochodzenia; Ukraina
Waga; 1kg
© Szkółka Matysiak