Mielone nasiona lnu doskonale nadają się jako dodatek do chleba lub innych wypieków, może być także posypką do kanapek, musli, deserów. Można podawać go z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem. Len mielony jest smacznym dodatkiem do zup, sosów, płatków śniadaniowych, świetnie nadaje się do panierowanie mięs.
Nasiona lnu, nazywane siemieniem lnianym, posiadają wiele wartości odżywczych. Nasiona siemienia lnianego (także po zmieleniu) zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3.
Siemię lniane - naturalne ziarna lnu brązowego, znajduje wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub rozgniecionych np. w wodzie. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Stanowi znakomity dodatek do płatków owsianych, musli, jogurtu, koktajlu owocowego, sosów, sałatek, zup, jako posypka do kanapek, wypieków (np. ciastek, bułek , chleba),
Po zalaniu wodą siemię lniane nabiera barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększa swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.
Optymalna ilość siemienia lnianego, którą powinno przyjmować się w ciągu dnia to 2-3 łyżeczki. Można spożywać na początek nieco mniej a potem nieco więcej, systematycznie zwiększając dzienne zapotrzebowanie siemienia. Jest to kwestia indywidualna organizmu.
© Szkółka Matysiak