Słoik o pojemności 380g stanowi naturalne źródło energii i jest pełen niezbędnych witamin i minerałów. Idealne do codziennego spożycia, miódy można spożywać w postaci czystej, w gorących napojach lub w różnych przepisach. Idealny wybór dla całej rodziny, produkt ten jest autentyczny, prosto z natury!
Miód wielokwiatowy to miód w 100% naturalny, otrzymywany z różnorodnych dzikich kwiatów, co nadaje mu złożony aromat i bogaty smak. Miód wielokwiatowy zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają go z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Może posiadać barwę od jasnokremowej do herbacianej, a po krystalizacji od jasnożółtej do jasnobrązowej, wszystko zależy od kwiatów, które pszczoły akurat wybiorą do jego produkcji. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień lub chorób dolnych dróg oddechowych. Ten rodzaj miodu jest najpopularniejszym miodem występującym w Polsce. Kremowa konsystencja oraz delikatny smak i aromat sprawiają, że wiele osób uważa, że jest on najsmaczniejszy. Swoją dobrą sławę zdobył również dzięki swoim nieocenionym właściwościom zdrowotnym, ponieważ miód kwiatowy działa jak naturalny antybiotyk, dodaje energii oraz wzmacnia organizm. Miód wielokwiatowy ma zbawienny wpływ na naszą psychikę – pomaga się rozluźnić, odprężyć i ukoić skołatane nerwy. Ze względu na zawartość cukrów prostych (głównie glukozy i fruktozy) polecany jest w stanach przemęczenia, a także wyczerpania psychicznego i fizycznego. Swoje właściwości miód wielokwiatowy zawdzięcza obecności enzymów (m. in. inwertazy, amylazy), flawonoidów, antyoksydantów, kwasów organicznych, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan i inne), witamin z grupy B i witaminy C. Miód wielokwiatowy należy do miodów nektarowych.
- odżywia i regeneruje organizm, dodaje sił, poprawia samopoczucie
- wykazuje silne właściwości antyseptyczne
- wspomaga walkę organizmu z bakteriami czy wirusami
- włączenie go do diety służy wzmocnieniu układu odpornościowego
- działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, dzięki czemu można stosować go w leczeniu przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych
- miód wielokwiatowy działa jak antybiotyk. Jest on bogaty w mikroelementy takie jak: krzem, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor.
- Zmęczonych pracą - stanowi cenne źródło energii w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego
- Alergicznych - łagodzi katar sienny i alergiczną astmę oskrzelową
- Które chcą zadbać o siebie - wzmacnia odporność na choroby i reguluje ciśnienie tętnicze krwi
W 100% naturalny miód lipowy, przez wielu uznawany za najlepszy w smaku miód! Charakteryzuje go delikatny zapach kwiatu lipy oraz barwa od jasnożółtej po lekko złotową. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatów lipy, stąd zbliżony do nich zapach. Miód ten jest jednym z najpopularniejszych wybieranych w Polsce, głównie ze względu na jego bogactwo składników odżywczych oraz pyszny smak. Podczas krystalizacji naturalnie występują w nim kryształki wyczuwalne podczas spożywania. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych miód lipowy jest uznawany za jeden z najciekawszych wyborów
- wspiera układ nerwowy i odpornościowy
- działa przeciwgorączkowo, napotnie oraz przeciwbakteryjnie
- skutecznie przynosi ulgę przy grypie, przeziębieniach oraz schorzeniach dróg oddechowych
- polecany jest przy schorzeniach reumatycznych dzięki działaniu przeciwzapalnemu
- podczas zażywania antybiotyków wspiera funkcjownowanie układu pokarmowego
- przy infekcji układu moczowego i płciowego
- miód lipowy dopuszczalny jest do spożycia przy cukrzycy typu II
© Szkółka Matysiak