Krzewy osiągają około 2 m wysokości. Owoce świetnie nadają się do spożycia na surowo, jak i do deserów, ciast, jogurtów, soków i innych przetworów. Szybko rosnące krzew-pnącze, dorasta do ok 2 metrów. Kwitnie kwiatami intensywnie pachnącymi. Owoce czym bardziej czerwone tym smaczniejsze o smaku pomiędzy wiśnią a porzeczką. Jest całkowicie mrozoodporna.
Jagody Goji wzmacniają:
- system odpornościowy,
- zwiększają energię życiową ,
- wzmacniają rozwój mięśni,
- chronią serce,
- regulują pracę wątroby,
- poprawiają wzrok
- mają korzystny wpływ na stan kości i stawów.
Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli "superżywności". Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Właściwości i działanie tych owoców (a także innych części kolcowoju) od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Mieszkańcy Państwa Środka wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia. Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu, a także są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.
© Szkółka Matysiak