Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, można ją sadzić przy kratkach, ogrodzeniach lub altanach. Owoce są różowoczerwone, średniej wielkości. Dojrzewają zwykle w drugiej połowie września, mogą długo pozostawać na krzewach. Uważane są za jedne z najsłodszych winogron uprawianych w Polsce. Są winno-słodkie o truskawkowo-malinowym posmaku. Doskonale nadają się na słodkie wino.Odmiana dość podatna na mącznika rzekomego. Na pozostałe choroby wystarczająco odporna. Krzewy wytrzymują mrozy -30°C. Krzew wymaga wysokopiennych, przestrzennych form, takich jak pergole i kurtyny (z łozami skierowanymi do dołu ), z cięciem łozy owocującej na 8-12 pąków. Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.
Zalecane jest cięcie letnie - ustrzykiwanie wierzchołków na początku kwitnienia
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak