Glen Coe Powstała ze skrzyżowania maliny czerwonej z maliną czarną. W wyniku tego otrzymano niesamowitą bezkolcową malinę. Rośliny są w pojemniku, dlatego możemy sadzić je przez cały sezon. Jeśli oczywiście zapewnimy im dobre warunki wzrostu, nie są trudne w pielęgnacji, a ich uprawa może sprawić dużo satysfakcji i radości. Glebę pod uprawę malin najlepiej nawieźć obornikiem na jesieni i głęboko przekopać, bo maliny lubią glebę żyzną, spulchnioną i próchniczną. Maliny w ogrodzie źle będą rosnąć na glebach bardzo piaszczystych i suchych oraz gliniastych i mokrych. Odczyn podłoża powinien być zbliżony do lekko kwaśnego – pH 6,5. Jeśli jest za niski (zbyt kwaśny), należy glebę zwapnować, jeśli za wysoki (zbyt zasadowy) – zakwasić (najlepiej kwaśnym torfem, gdyż dostarczy również cennej próchnicy). Sadzimy co 0,5m natomiast rzędy co 2m. Rośliny należy sadzić płytko, tak aby korzenie były przykryte warstwą gleby grubości około 2cm. Po posadzeniu gleba powinna być mocno ubita, aby ułatwić spływanie i przytrzymywanie wody. Preferuje stanowisko słoneczne, krzew osiąga 1-1,5m wysokości. Glen Coe wydaje się być najcenniejszą odmianą, szczególnie dla osób które na działce czy w ogrodzie przydomowym chcą uniknąć chemicznej ochrony i wykonywania oprysków maliny. Fioletowa malina wykazuje znacznie większą odporność na choroby grzybowe i wirusowe maliny, a także na przemarzanie pędów. Z tego względu polecana jest do uprawy ekologicznej. Ze względu na barwę, wielkość i smak owoców, a także na porę ich dojrzewania, jest cenną odmianą do uprawy w ogrodach. Odmiana ta najczęściej wybierana jest do spożywania na surowo, do dekoracji ciast, ale i w przetwórstwie na dżemy, marmolady, soki i do mrożenia. Duża zawartość witaminy C, potasu oraz kwasów owocowych pobudza układ odpornościowy i wspomaga leczenie ran. Maliny są bardzo wdzięcznym owocem i o ich dobrym działaniu można by niejedną książkę napisać. Uwierzycie lub nie, ale zawierają one ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach. Ponadto odnajdziecie w malinach kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także salicylowy (roślinny odpowiednik aspiryny). Służą również za znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, tj. pektyn, a także witamin i składników mineralnych. Maliny nie zawiodą także wszystkich tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów. Choć są owocem dość słodkim, to dostarczają bardzo niewielu kalorii. Wspomniany wcześniej atut w postaci dużej dawki błonnika, pęczniejąc w żołądku, powoduje odczucie pełności. Dlatego też wszyscy stosujący diety odchudzające powinni wprowadzić maliny na stałe do swojego menu (w sezonie – świeże owoce, poza sezonem – mrożone). Dobrze ukorzenione, zdrowe sadzonki dają gwarancję przyjęcia i szybkiego wzrostu. Jako wieloletni producenci roślin, przykładamy dużą wagę do jakości bryły korzeniowej oferowanych przez nas sadzonek.
SADZONKI MOGĄ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA JAKOŚĆ ROŚLIN!
Sadzonki w doniczce - gotowe do wysadzenia na stałe miejsce!
Do transportu ścinamy najdłuższe gałązki - dzięki temu po wysadzeniu nie trzeba przycinać krzewu!
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak