Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżych owoców aronii. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany w odpowiedniej temperaturze - tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
> Profilaktyka nowotworowa – przeciwutleniacze
> Wspomagają leczenie nadciśnienia
> Obniżają zły cholesterol LDL
> Wspomagają pracę oczu
Sok z aronii to nie tylko sposób na smaczne zaspokojenie pragnienia, ale przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Wśród nich szczególnie cenne są bioflawonidy o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym. Bioflawonidy posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych w komórkach, a dzięki temu przeciwdziałają ich degradacji i przedwczesnemu obumieraniu. Sok z aronii poleca się więc osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, a także tym, którzy pragną schorzeniom tym zapobiegać.
Wartości odżywcze deklarowane na etykiecie, smak, zapach i kolor soku mogą zależeć od odmiany i stopnia dojrzałości owoców. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się rozwarstwiać. Zawiera jedynie cukry naturalnie występujące w owocach. Po otwarciu przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temp. 2 do 18 stopni Celsjusza maksymalnie do 3 tygodni.
© Szkółka Matysiak