> Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników.
> Przetwory z owoców bzu czarnego chronią więc nasze komórki i zapewniają im dłuższą żywotność.
> Standaryzowane ekstrakty z Fructus sambuci nigri poddawane były naukowej ocenie. Badania in vitro wykazały bakteriobójcze działanie oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem grypy, przez co zostaje uniemożliwione wniknięcie do komórki gospodarza.
> Standaryzowane wyciągi podawano również chorym z objawami grypopodobnymi. Porównując z grupą kontrolną, przyjmującą placebo, czas choroby skracał się o 3-4 dni.
Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżych owoców czarnego bzu. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach. Łagodnie pasteryzowany w odpowiedniej temperaturze - tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze. Wartości odżywcze deklarowane na etykiecie, smak, zapach i kolor soku mogą zależeć od odmiany i stopnia dojrzałości owoców. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się rozwarstwiać. Zawiera jedynie cukry naturalnie występujące w owocach. Po otwarciu przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temp 2 do 18 stopni Celsjusza maksymalnie do 3 tygodni.
© Szkółka Matysiak