> Przeciwgorączkowe - zawiera olejki eteryczne działające rozgrzewająco oraz kwasy organiczne, w tym salicylowy, który obniża gorączkę. Warto więc stosować go w trakcie przeziębienia lub grypy.
> Wzmacniające organizm – zawarte w nim związki żelaza i miedzi pomagają zapobiec niedokrwistości.
> Przeciwmiażdżycowe – zawiera sporo magnezu, potasu oraz wapnia, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają ciśnienie i wspierają serce.
> Antynowotworowe - zawarte w nim przeciwutleniacze, kwas ferulowy neutralizują oraz beta-sitosterol mogą hamować rozwój nowotworów.
> Wspierające odporność – w jego składzie są witaminy z grupy B, witaminy A i C, sole mineralne (potas, miedź, żelazo oraz magnez), pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy).
> Przeciwbiegunkowe – zawarte w soku z malin garbniki powstrzymują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę.
Naturalnie mętny - zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżych owoców malin. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach.
Łagodnie pasteryzowany w odpowiedniej temperaturze - tak aby jak najdłużej zachował swoje walory smakowe i substancje odżywcze.
Wartości odżywcze deklarowane na etykiecie, smak, zapach i kolor soku mogą zależeć od odmiany i stopnia dojrzałości owoców. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się rozwarstwiać. Zawiera jedynie cukry naturalnie występujące w owocach. Po otwarciu przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temp 2 do 18 stopni Celsjusza maksymalnie do tygodni.
© Szkółka Matysiak