To nie są pestki pigwy! Pestki pochodzą z owoców pigwowca japońskiego zebranego z naszej naturalnie prowadzonej plantacji. Na innych aukcjach mamy dostępne owoce świeże w rożnych rozmiarach oraz owoce pokrojone już gotowe do użycia. Pestki są wysuszone i oczyszczone idealnie nadają się na nalewkę. Jest to ilość idealna na jedną porcję nalewki pestkówki - 0,7l. Pestkówka, to nalewka o charakterystycznym smaku i intensywnym aromacie gorzkich migdałów. Nalewka przygotowana z pestek pigwowca ma charakterystyczny zapach migdałowy, intensywny i mocny aromat. Lepiej jest zalewać alkoholem przesuszone nasiona. Zwierają one duże ilości pektyny i jeżeli zalejemy świeże pestki, to nalewka może stać się gęsta i ciągnąca. Odpowiednią dojrzałość i aromat pestkówka uzyskuje po kilku miesiącach. Pestkówka, która zapach zawdzięcza amigdalinie zawartej w pestkach jest rozgrzewająca, odpowiednia na chłodne wieczory.
Jak przygotować nalewkę pestkówkę?
Składniki:
- szklanka pestek pigwowca - 250ml (150g - porcja, którą kupujesz)Wsypujemy cukier do wody. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy, aż syrop całkowicie ostygnie. Mieszamy syrop ze spirytusem. W słoju umieszczamy nasiona pigwowca i zalewamy przygotowanym alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po upływie miesiąca przelewamy przez sito, a następnie filtrujemy przez grubo złożoną gazę. Pestkówkę zlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do wyklarowania na co najmniej trzy miesiące.
© Szkółka Matysiak