Krzew o silnie rozrastających się sztywnych, bezkolcowych pędach, które nie dają odrostów korzeniowych. Po upływie dwóch lat od nasadzenia, pędy te obficie zawiązują owoce. Są one czarnej barwy, połyskujące, średniej wielkości, o cylindrycznym kształcie. Smacznym, jędrnym miąższu oraz kwaskowato-słodkim smaku. Aromatyczny owoc jest gotowy do zbioru od połowy sierpnia i jego zbiór kończy się wraz z nadejściem przymrozków. Idealnie nadaje się na różnego rodzaju przetwory: soki, dżemy oraz jako owoc deserowy. Zawiera cenne składniki uwalniające organizm z toksyn. Do obfitego owocowania potrzebuje odpowiednich warunków w postaci osłoniętego i słonecznego stanowiska. Preferuje żyzne oraz wilgotne podłoża. Jeżyna bezkolcowa daje niezwykle wartościowe owoce, które warto jest mieć w swoim ogrodzie. Uprawa jeżyny bezkolcowej jest znacznie łatwiejsza dzięki braku kolców, które znacznie utrudniają pielęgnację krzewów. Dowiedz się więcej o bezkolcowych odmianach jeżyny. Przeczytaj o prawidłowej uprawie jeżyny bezkolcowej oraz poznaj tajniki przycinania jeżyny, dzięki którym będziesz cieszyć się obfitym plonem. Owoce jeżyny bezkolcowej zawierają bardzo dużo witaminy C i E, a także soli mineralnych. Przetwory z owoców posiadają właściwości oczyszczające, wspomagają układ pokarmowy, regulują metabolizm i pomagają w walce z przeziębieniem.
Jeżyna bezkolcowa - uprawa
Chcąc uprawiać jeżynę bezkolcową przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie stanowisko. Jeżyny preferują miejsca nasłonecznione. Ze względu na średnią wrażliwość na mróz warto zapewnić im osłonięte miejsce np. przy ścianie domu, ogrodzeniu czy na pergoli. W regionach gdzie temperatura spada poniżej -15°C zaleca się okrywanie jeżyn na zimę.
Rozpoczynając uprawę jeżyn bezkolcowych należy pamiętać o tym, aby nie sadzić ich na miejscu, gdzie poprzednio hodowano jeżyny lub maliny. Gleba dla uprawy jeżyn bezkolcowych powinna być przepuszczalna i średnio gliniasta, o pH ok. 6,5. Przed zasadzeniem warto dodać do podłoża materię organiczną, np. kompost.
Najlepszy termin sadzenia jeżyny bezkolcowej to późna jesień ale krzewy te przyjmują się dość dobrze także w okresie wiosennym. Dół pod roślinę powinien mieć głębokość i szerokość ok. 45 cm, ponieważ należy dodać do niego dużą ilość dobrze rozłożonego obornika lub kompostu. Odstęp między roślinami powinien wynosić od 2 do 4 m. Podczas uprawy jeżyn bezkolcowych, pamiętajmy aby zapewnić im odpowiednia podporę, do której będzie się przywiązywać długie pędy.
Jeżyna bezkolcowa - przycinanie
Przycinanie jeżyny bezkolcowej polega na wycinaniu tuż przy ziemi starych pędów, które zakończyły owocowanie wczesną jesienią. Po czym młode pędy przywiązuje się w miejsce starych. Jeśli pozostałe pędy są za długie, można odpowiednio skrócić ich końce. Wiosną należy usunąć przemarznięte pędy. Odrosty korzeniowe, które pojawiają się z dala od rośliny, należy wyrywać lub odcinać szpadlem.
Jeżyna bezkolcowa - właściwości
W tradycyjnej medycynie ludowej sok jeżyn, stosowany był w przeziębieniach, infekcjach oraz w celu wzmocnienia organizmu. Owoce i liście są wykorzystywane do wytwarzania soków, syropów, naparów. Wspomagają one trawienie, zapobiegają zaparciom i biegunkom, działają oczyszczająco na organizm, są pomocne w walce z kaszlem i gorączką. Ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje. Odwary z korzeni (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) działają moczopędnie. Wywar z liści działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie. Przynosi też ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki do herbaty suszonych liści i szklanki wody (doprowadzić do zawrzenia i odstawić do naciągnięcia na 15 minut), a pije 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak