Malina morelowa jest nową, kolejną odmianą maliny wyróżniającą się nieprzeciętnym smakiem i kolorem owoców. Wytwarza duże, słodkie, morelowo-różowe owoce, które przyciągają niewątpliwie uwagę. Doskonale nadaje się do upraw amatorskich oraz dla osób zapracowanych, ze względu na swoje małe wymagania, odporność na choroby oraz mróz. Ponadto roślinę pokrywa mała ilość kolców – zaleta przy zbiorze. Owocuje na pędach dwuletnich. Maliny to owoce aromatyczne i bardzo zdrowe. Można je jeść surowe ale to też wspaniały składnik konfitur, syropów, kompotów. Sok z naszych malin dodawany do herbaty poprawi naszą odporność. Maliny są bogate w witaminy, wzmacniają nasz organizm. Surowcem zielarskim są także liście krzewu. Cięcie malin jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych jakie potrzebują, aby rosły prawidłowo i dawały obfite plony. Nie jest to trudny zabieg, choć na taki może wyglądać. Jeśli zastosujemy proste zasady uchronimy nasze krzewy przed chorobami oraz znacząco poprawimy ich plonowanie. Maliny owocujące jednorazowo (w tym również malina morelowa) – wydają owoce na pędach dwuletnich latem. Po zakończonym sezonie należy pędy – które już owocowały – przyciąć tuż nad ziemią. Ponadto wycinamy wszystkie słabe oraz w późniejszych latach te nadmiernie zagęszczające krzew. Pozostawiamy 6-8 najzdrowszych i najsilniejszych młodych, jednorocznych pędów. Bardzo długie pędy, które możemy wczesną wiosną skrócić do 1,6-1,8 m lub przymocować łukowato do rusztowania. W pierwszych latach po posadzeniu należy pamiętać, aby roślinom na wiosnę dostarczyć nawozu azotowego, którego potrzebują do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Można też stosować nawóz organiczny lub obornik granulowany. W sklepach ogrodniczych znajdują się specjalne nawozy dostosowane dla krzewów jagodowych z optymalnym składem dostosowanym właśnie dla tej grupy roślin. Zawsze należy pamiętać, aby wszelkie nawozy dobrze wymieszać z górną warstwą ziemi.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak