Morwa czerwona (Morus rubra)- Pochodzi ze wschodnich części Ameryki Północnej. Była już znana w Starożytnej Grecji, gdzie była czczona jako drzewo Boga i uznawana za symbol rozumu. Drzewo to sięga nawet do 15 m wysokości- w Polsce rzadko się to dzieje. Jego owalne liście rozwijają się wczesną wiosną. Kwiaty pojawiają się na przełomie V i VI. Ze względu na jednopienność drzewa kwiaty męskie różnią się od żeńskich. Męskie zebrane są w zwisające kłosy, a żeńskie tworzą jajowate kwiatostany. Najważniejszą częścią rośliny jest jej owoc będący niełupką otoczoną soczystymi listkami okwiatu. Pojedyncze owoce zrastają się i tworzą owalne owocostany. Wyglądem przypominają owoce morwy białej- Morus alba oraz morwy czarnej - Morus nigra. Są one koloru czerwonego i kojarzą się z jeżynami. Morwa czerwona owocuje w VIII. Jej owoc w smaku jest słodki i lekko kwaśny.
Uprawa tej rośliny nie jest trudna. Należy jednak zwrócić uwagę na wymagania, które nie są wysokie. Podobne wymagania ma morwa biała i morwa czarna. Wystarczy, by gleba była lekka, przewiewna i piaszczysta. Zbyt żyzna gleba może spowodować wydłużony okres rozwoju małych sadzonek i gałązek, co nie pozwoli im w czas zdrewnieć - wtedy łatwo przemarzają. Lepszym rozwiązaniem będzie, gdy stanowiska będą słoneczne, wtedy owocowanie będzie postępowało lepiej i owoce będą większe. Warto zadbać, by młode rośliny okrywać na zimę, gdyż nie znoszą one całkowicie mrozów. Z wiekiem natomiast się to polepsza i starsze drzewka owocowe stają się mrozoodporne.
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak