Orzech włoski to nie tylko źródło wartościowych owoców, ale także drzewo o dużych walorach dekoracyjnych, zapewniające przyjemny cień i poprawiające jakość gleby poprzez wzbogacanie jej w składniki organiczne. Dzięki swojej wytrzymałości i długowieczności może być cenną inwestycją na pokolenia.
Sadzenie i uprawa orzecha włoskiego
Orzech włoski może dożywać nawet 400 lat, a według niektórych źródeł – nawet 500 lat. Jego owocowanie zależy od czynników klimatycznych, glebowych oraz genetycznych. W warunkach naturalnych dorasta do 30–35 metrów wysokości.
Budowa i kwitnienie
Pod względem botanicznym jest to roślina o kwiatach rozdzielnopłciowych, co oznacza, że kwiaty męskie i żeńskie rozwijają się w innym czasie. Kwiaty męskie mają postać długich, ciemnych, zwisających kwiatostanów, które wyrastają na zakończeniach zeszłorocznych pędów. Kwiaty żeńskie zebrane są pojedynczo lub po dwa, trzy w tzw. kłębiki, rozmieszczone w kątach liści na jednorocznych krótkopędach.
Owoc
Owocem orzecha włoskiego jest kulisty pestkowiec, otoczony mięsistą, zieloną naowocnią z charakterystycznymi białymi plamkami. Wewnątrz znajduje się twarda skorupa, kryjąca jadalne jądro o falisto powyginanych liścieniach, otoczonych cienką okrywą nasienną. Pestka ma nieregularny, brunatny kształt i pęka na dwie połowy podczas kiełkowania, dając początek młodym sadzonkom. W miarę dojrzewania zielona łupina owocu brązowieje.
Do transportu ścinamy najdłuższe gałązki - dzięki temu po wysadzeniu nie trzeba przycinać krzewu!
Rośliny pochodzą z naszej Polskiej Szkółki!Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak