Hokkaido znana również jako dynia japońska to mała, okrągła dynia o średnicy około 15-25cm wyróżniająca się swoją charakterystyczną miękką i pomarańczową skórką, której nie trzeba obierać, gdyż jest jadalna w całości! Wystarczy dokładne umyć, aby oszczędzić czas i móc cieszyć się ogromną ilością składników odżywczych w każdym posiłku! To, co natychmiast odróżnia tę odmianę od reszty, to właśnie jej rozmiar, osiąga znacznie mniejsze wymiary w porównaniu do innych odmian. Zaledwie 100g dyni jest w stanie uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witamine A, C, E oraz beta-karoten, luteine i zeaksantynę, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz poprawia wygląd naszej skóry, a także wzrok ochraniając nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego częste spożywanie dyni może pomóc opóźnić proces starzenia! Dodatkowo, zawiera spore ilości błonnika i składników mineralnych, co działa korzystnie na nasze trawienie i doskonale sprawdza się w diecie redukcyjnej. Ze składników odżywczych znajdziemy m.in. potas,wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz niacynę.
Z hokkaido można wręcz czarować w kuchni, dynie możemy wykorzystać do zup, placków, deserów, puree, kremów i nie tylko! Dynią hokkaido można zastąpić m.in. tuczące, nadmiernie bogate w węglowodany makarony, a także wszelkie potrawy gdzie głównym składnikiem są ziemniaki, np. puree, kopytka, a nawet frytki, dlatego ta odmiana z pewnością przekona do siebie niejednego miłośnika zdrowego odżywiania. Dynia hokkaido jest również dobrą i pyszną alternatywą dla wegetarian i wegan – można z niej przyrządzić wegańskie kotlety, pasztety, pasty, curry i gulasze. Aby korzystać z wszystkich jej właściwości zdrowotnych zalecamy przygotowanie zupy krem z dyni hokkaido lub wykorzystanie jako dodatek do sałatek oraz jako składnik w daniach głównych, dodana do potrawy uzupełni niezbędne składniki mineralne i mikroelementy potrzebne do codziennego funkcjonowania. Zaleca się także włączyć ją do słodkich wypieków takich jak: dyniowe muffinki lub placuszki. Warzywo to wspomaga nasz organizm uczestnicząc w leczeniu trzustki, żołądka oraz śledziony, a także stanowi wsparcie przy poprawnym funkcjonowaniu nerek i wątroby. Z surowej dyni można również zrobić sok, który jest skuteczny w zwalczaniu wszelkiego rodzaju pasożytów. Regularne spożywanie hokkaido sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, a także zawarty w nim potas może regulować ciśnienie krwi co sprzyja zdrowiu serca. Według niektórych badań naukowców z Chin w wyciągu z miąższu z dyni znajduję się również substancja, - D-chiro-inozytol - która może zastąpić insulinę.
© Szkółka Matysiak