Łączą w sobie chrupkość tradycyjnych chipsów ziemniaczanych ze słodkością i bogactwem wartości odżywczych bananów. Powstają w procesie suszenia lub smażenia owoców na zdrowym oleju kokosowym. Kalorycznością dorównują innym słodkim i słonym przekąskom, jednak przewyższają je zawartością cennych witamin i minerałów.
Banany poddane obróbce termicznej dostarczają aż 3 razy więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia. To pierwiastki odpowiadające przede wszystkim za prawidłową pracę układu krwionośnego, kostnego i nerwowego, niwelowanie uczucia zmęczenia i znużenia, a także dobry stan mięśni. Poza tym, chipsy bananowe - podobnie jak surowe owoce - są bogate w żelazo, witaminy A, B, D, E i K oraz serotoninę, czyli neuroprzekaźnik, zwany hormonem szczęścia.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość energetyczna: 2226kJ/530kcal
Tłuszcz: 33,6g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 29g
Węglowodany: 50,7g
W tym cukry: 35,3g
Błonnik: 7,7g
Białko: 2,3g
Sól: 0,02g
© Szkółka Matysiak