Liofilizowane owoce – to inaczej owoce, których pozbawiono wody poprzez ich zamrożenie w temperaturze –50 stopni Celsjusza, po czym poddano sublimacji kryształków lodu powstałego z wody w owocach. Czym jest sublimacja? Polega ona na przejściu lodu w parę z pominięciem stanu ciekłego – proces zachodzi w próżni. Na sam koniec owoce są dosuszane w temperaturze 40 - 50°C, dzięki temu otrzymywane są owoce o wilgotności 1-2%. To sprawia, że są bardzo trwałe.
Nasze liofilizowane maliny to eksplozja smaku – całe owoce są bardzo leciutkie oraz bardzo esencjonalne w smaku, a przy tym zachowują maksimum wartości odżywczych. Smak liofilizowanej maliny nie ulega absolutnie żadnej zmianie, poza tym, że jest jeszcze bardziej wyrazisty. Można powiedzieć, że w ten sposób otrzymujemy więcej maliny w malinie :) Poza smakiem liofilizowanej maliny warto zwrócić także uwagę na jej kształt – całe liofilizowane owoce są bardzo efektowne – dlatego poza walorami smakowymi liofilizowanej maliny, warto zwrócić uwagę na jej estetykę. Może ona stanowić wspaniały element dekoracyjny potraw! Liofilizaty owocowe można spożywać wprost z opakowania!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne, soję, różne orzechy, sezam
© Szkółka Matysiak