Rodzime tereny występowania morwy białej to rejony dalekiej Azji, a w szczególności Chiny. To właśnie Chińczycy dostrzegli niezwykłe właściwości morwy i zaczęli wykorzystywać ją w lecznictwie oraz w kuchni.
Suszone owoce morwy białej są niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako przekąska dla osób dbających o linię. Słodkie owoce są źródłem cukrów prostych, dwucukrów oraz kwasów organicznych. To także bardzo bogate źródło flawonoidów. Warto włączyć owoce morwy białej do codziennej, zbilansowanej diety, bo są sycące, słodkie, smaczne i zdrowe.
Witaminy i składniki mineralne:
Owoce morwy białej są jadalne i kształtem przypominają jeżyny. Wytwarza się z nich różnego typu dżemy, marmolady, syropy, soki i kompoty. Stanowi dodatek do ciast, tart i innych deserów, a także do zdrowych muesli, tworząc pożywne śniadanie.Jest także smaczną przekąską. Morwa można także wykorzystać do produkcji win, likierów oraz nalewek
© Szkółka Matysiak