Miechunka jest egzotycznym owocem z rodziny psiankowatych, pochodzącym z Ameryki Południowej. Jej najpopularniejsza odmiana - jadalna - bywa także nazywana rodzynkiem brazylijskim, wenezuelskim topo-tono, jagodą inkaską lub peruwiańską miechunką, wiśnią i jagodą. Występuje też jako physalis - określenie to wywodzi się od łacińskiej nazwy Physalis peruviana.
Miechunka jest dla Europejczyków stosunkowo nowym owocem. Przywędrowała z Kolumbii pod koniec XVIII wieku, jednak nawet aktualnie trudno dostać ją w świeżej, surowej postaci. Dzięki delikatnej, przypominającej papier osłonce, najczęściej stanowi ozdobę tortów i bankietowych dań. mieszkiem) - to pomarańczowo-złota, mięsista perła, wielkości pomidora koktajlowego, kryjąca w sobie całe bogactwo witamin.
Miechunka dostarcza sporo witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera dużo żelaza, cynku, potasu i fosforu, a także błonnika, polifenoli, karotenoidów i fitosteroli. Dzięki temu miechunka peruwiańska zaliczana jest do grupy owoców o wyjątkowych walorach odżywczych i smakowych, czyli superfruits. W Polsce jest najpopularniejsza w wersji suszonej - doskonałej do deserów i śniadań na słodko. Może także stanowić samodzielną przekąskę lub ciekawe urozmaicenie dla rodzynek i suszonej żurawiny.
Jagoda inkaska charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem, z nutą goryczki. Warto ją jeść jednak nie tylko dla przyjemności, ale także ze względu na właściwości prozdrowotne. W okresie zimowym wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Ma także działanie oczyszczające i uspokajające, co czyni ją doskonałą przekąską dla osób prowadzących aktywny i stresujący tryb życia.
Składnik: Miechunka suszona 100%
Kraj pochodzenia; Kolumbia
Waga; 1kg
© Szkółka Matysiak