Żurawina suszona to jedna z najpopularniejszych bakalii. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych, głównie witaminę E. Traktowana jako smaczna przekąska.
Suszone owoce można jeść same oraz mogą stanowić dodatek do jogurtów czy musli. Żurawna znana jest przede wszystkim z działania ograniczającego rozwój bakterii oraz skuteczności w zapobieganiu infekcji dróg moczowych i pęcherza.
Żurawina suszona jak wykorzystać?
Żurawina suszona jest wyjątkowo popularna i ma wiele zastosowań. Może być używana jako dodatek do ciast, sałatek, jogurtów, deserów i wielu innych. Dzięki swojemu słodkiemu, kwaskowatemu smakowi jest również idealnym dodatkiem do sosów, dżemów i powideł.
Innym popularnym zastosowaniem żurawiny suszonej jest wykorzystanie jej w przepisach na napoje, szczególnie zimne herbaty. Żurawina suszona jest również popularna w ziołolecznictwie, ponieważ zawiera dużo antyoksydantów i witamin.
Żurawina suszona jest również używana do produkcji kosmetyków i preparatów do pielęgnacji skóry, dzięki jej właściwościom nawilżającym.