Kolorowy, treściwy i niezwykle odżywczy - miks bakalii znany szerzej jako mieszanka studencka. Ta energetyczna kompozycja zyskała popularność na całym świecie i stała się inspiracją do stworzenia innych, ciekawych przekąsek z orzechami i bakaliami. Ile wspólnego ma tak naprawdę ze studentami, co można znaleźć w jej środku i dlaczego uchodzi za tuczącą?
Mieszanka studencka to zestaw wyselekcjonowanych bakalii. Znajdują się w niej orzechy, brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowce i fistaszki, migdały, chipsy bananowe oraz rodzynki. Całość stanowi bardzo energetyczną, smaczną i - zgodnie z powszechną opinią - kaloryczną kompozycję. Nazywana jest studencką, ponieważ doskonale sprawdza się w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego i fizycznego, spadku koncentracji lub nieprzespanych nocy przed kolokwiami. Jednak bez względu na to, czy właśnie trwa sesja, jest środek depresyjnej jesieni, czy też bardzo aktywne lato, mieszanka bakalii to coś, co każdemu zapewni zastrzyk energii.
Dobre kalorie
Mieszanka studencka uchodzi za zdrową, jednak jednocześnie zarzuca się jej wysoką kaloryczność i poddaje się w wątpliwość, czy warto ją jeść. Orzechy - z których przede wszystkim składa się miks bakalii - są źródłem zdrowych tłuszczów, białka i same w sobie dostarczają sporo kalorii. Już drobna garstka dodaje organizmowi energii, zapewnia paliwo dla mózgu i nie dostarcza jednocześnie mnóstwa kalorii. Dlatego warto jeść mieszankę studencką! Wystarczy robić to w rozsądnych ilościach - dodając do owsianki, owocowej sałatki, słodkich wypieków lub chrupiąc samodzielnie podczas nauki i pracy.
Orzech ziemny prażony, Chipsy bananowe (chipsy bananowe, olej kokosowy, cukier, aromat bananowy), Rodzynka sułtańska (rodzynka, olej roślinny), Rodzynka Thompson (rodzynka suszona, olej słonecznikowy), Orzech nerkowca, Migdał, Orzech brazylijski, Orzech włoski, Orzech laskowy, Migdał blanszowany
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
© Szkółka Matysiak