Owoce głogu posiadają szereg właściwości zdrowotnych m.in. zawierają: kwas fumarowy, kwasy omega-3 i omega-6, szczawiowy, flawonoidy, hiperozyd i rutynę, luteolinę, beta-karoten, tokoferole, cholinę, olejki eteryczne I steroidy.
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Sposób na zaparcia: Owoce głogu zawierają pektyny, wspomagające perystaltykę jelit.
- Doskonałe źródło witamin: Głóg dostarcza witamin z grupy B, w tym witaminę B3 (niacynę).
- Naturalny przeciwutleniacz: Owoce są bogate w antyoksydanty, takie jak kwas askorbinowy, związki fenolowe i karotenoidy.
- Źródło składników mineralnych: Głóg dostarcza potasu, sodu, magnezu, fosforu i wapnia.
- Wspomaganie układu naczyniowo-sercowego: Owoce głogu zawierają flawonoidy, które pomagają w uszczelnianiu naczyń krwionośnych