Poziomka przeznaczona jest do uprawy amatorskiej i właśnie najczęściej znajduje swoje miejsce w ogródkach amatorów. Jest bardzo smaczna i nie ma dużych wymagań, jedyne o czy trzeba pamiętać, to zastrzeżenie, że do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrze nawodnionego stanowiska. Mając choć trochę miejsca w ogrodzie, warto przeznaczyć je na kilka krzaczków poziomki. Te byliny spokrewnione są z truskawkami, lecz mają znacznie mniejsze owoce. Niemniej jednak mogą poszczycić się równie wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów oraz wspaniałym aromatem. Uprawiane w naszym chłodniejszym klimacie są znacznie bardziej aromatyczne niż w cieplejszych krajach. Poziomki nie są też wymagające co do stanowiska. Dobrze rosną na terenie całego kraju na glebach lekko kwaśnych (pH=5,5–6,5), wilgotnych, żyznych i gliniastych. Owoce poziomki zawierają kwasy organiczne, węglowodany oraz bardzo dużo witaminy C (w 100 g jest 60 mg witaminy C), a także witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne: żelaza, wapnia, fosforu, kobaltu. Spożywa się je w stanie nieprzetworzonym, ale przeznacza się je także do wyrobu marmolad, kompotów i kruszonów. Nieodzownym elementem owoców poziomki są drobne pestki – orzeszki, a tak naprawdę owoce właściwe, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego i wspierają trawienie. Są bogatym źródłem błonnika, już 150 g poziomek pokrywa 10% jego zapotrzebowania. Co więcej, składowe błonnika – pektyny, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Świetnie nadają się do spożycia na surowo, jak i do deserów, ciast, jogurtów, soków i innych przetworów. Roślina osiąga 10–30 cm wysokości. Liście – głównie odziomkowe – są trójdzielne i grubo piłkowane, środkowy listek osadzony jest na krótkim ogonku, natomiast boczne listki są bezogonkowe. Na łodydze wyrasta zazwyczaj 3–10 białych, małych kwiatów na szypułkach, są one nieznacznie dłuższe od liści. Poziomka jest rośliną owadopylną. Wyróżnia się kształtem i kolorem owoców – ich skórka jest bardzo intensywnie czerwona a nawet ciemnoczerwona. Owoce mają kształt wydłużonego, wąskiego stożka o ostrym zakończeniu. Charakteryzują się także bardzo wyraźnym aromatem i kremowym, soczystym miąższem, w smaku bardzo zbliżonym do leśnych poziomek. Tworzy stosunkowo duże, silnie rosnące rośliny o zwartym, wzniesionym pokroju, na których dość szybko pojawiają się średniej wielkości owoce. Pojedyncza poziomka tej odmiany waży od 3 do 4 gram. Poziomka jest wysoko cenioną rośliną ze względu na olbrzymie owoce, które dorastają do 3 cm!
Do tego produktu mogą byc przydatne:
© Szkółka Matysiak